diumenge, 11 de setembre del 2011

Va de Wagner

Sembla ser que les forces vives del wagnerianisme local han tocat totes les tecles de les institucions publiques i privades (del CCCB fins el Departament de Cultura per celebrar amb pompa i circumstància l’efemèride del bicentenari del compositor de Leipzig. Simposiums, exposicions representacions operístiques de les quals la vinguda al Liceu dels cosos estables de Bayreuth al setembre de 2012 en serà l’aperitiu.
Un, en la seva humilitat i les seves poques influències (cap ni una) va intentar recordar a algunes institucionses i a algunes persones que 2013 és TAMBÉ el bicentenari del naixement de Verdi. Jaume Radigales, un gran mozartià, sembla que tenia algún projecte sense acabar de concretar. Rosa Massagué, wagneriana de pro, Amics del Liceu i sobretot el Liceu van rebre escrits o visites per intentar honorar el compositor de Busetto en la seva efeméride.
Perquè es vegi la diferencia de tracte, en Joan Matabosch va comentar que 2012 i la meitat de 2013 serien l’any Wagner i la resta, seria de Verdi. Però la qüestió no és només el temps sinó què es farà: el gran acte consistirà en la representació de “La baglia di Legnano” (de les primeres òperes del compositor). Crec que no es poden fer comentaris.
No es tracta de convidar a un banquet als més ben alimentats i deixar les engrumes pels més pobres: el Liceu de TOTS ho és també en igualtat, no d’uns més que d’uns altres.
No hi haurà subjacent la ideología nacionalista del XIX i el seu réflex en l’actualitat? Si d’això es tracta no crec que Verdi sortís molt mal parat en la comparació amb l’alemany