dimarts, 2 de juliol del 2013

13.- Il Corsaro

Està basada en un poema de lord Byron i el seu llibretista és Francesco Maria Piave. És poc representada, sobretot per la desequilibrada estructura narrativa i perquè necessita quatre intèrprets importants. Té els mèrits de les seves formoses àries el concertante final del segon acte i la seva pasió melódica i harmònica. Tot plegat anuncia una nova època en la obra de Verdi

ARGUMENT

La acció es desenvolupa a principis del segle XIX en una illa grega i una ciutat turca.

Aquesta és la Obertura



Acte primer

Corrado, el pirata, es troba a l'exili i des de la illa on es troba organitza una expedició contra el paixà turc Said. Mentrestant la seva estimada Medora canta una cançó sobre els negres presagis de desgràcies. Arriba Corrado i li diu que ha de marxar a pesar de les advertències de Medora que tem que no es tornaran a veure mai més.

Maria Callas. 1969. Aria de Medora 1r Acte.



Acte segon

Gulnara, la favorita del paixà no és feliç i es lamenta de la seva situació. Convidada a un banquet, el paixà rep un suposat derviche que resulta ser Corrado i que envaeix la sala amb els seus homes. L'harem és incendiat i Corrado va a salvar Gulnara i les dones. El paixà ho aprofita per fer presoner Corrado.

Ekaterina Gaidanskaya. Scala 2009



Acte tercer

Said pateix perquè Gulnara s'enamori de Corrado i l'amenaça si això succeix. Corrado, a la presó rep Gulnara que li proposa matar a Said. Corrado ho refusa perquè vol ser honorable i lluitar. Li diu a més que ell estima Medora. Gulnara mata al paixà i se'n va amb Corrado a la illa dels corsaris.

Eccomi prigionero. Jose Cura. Torí, 1996



Medora ha decidit suicidar-se prenent un verí. Arriben Gulnara i Corrado i els tres expliquen els seus sentinents. Quan Medora mor, Corrado es suicida llançant-se al mar