dilluns, 7 d’octubre del 2013

24.- La forza del destino

Argument 


Habitació del castell de Calatrava, prop de Sevilla
La trama transcorre en Espanya i Itàlia , al voltant de l'any 1750 .

Acte I 

Don Álvaro és un jove noble de Sud-amèrica (presumiblement Perú) que és en part indi i que s'ha establert a Sevilla, on, però, no es pensa bé d'ell. S'enamora de donya Leonora, la filla del marquès de Calatrava, qui, malgrat el seu amor per la seva filla, ha decidit que ella es casi només amb un home de la més alta bressol. Leonora, coneixent l'aversió del seu pare, i profundament enamorada d'Álvaro, decideix abandonar la seva casa i el seu país per escapar-se amb ell, ajudada per la seva serventa, Curra. ( A. : Em pellegrina ed orfenat - "Jo, exiliada i òrfena" ).

Me pelegrina ed orfena D. Theodosiu Regio Parma 2011 4’10. G.Gelmetti.


El seu pare entra inesperadament i descobreix Álvaro; ell ho amenaça de mort, i, per eliminar qualsevol sospita sobre la castedat de Leonora, Álvaro ofereix lliurar al marquès. Tira la seva pistola amb tan mala sort que del cop es dispara i fereix mortalment al pare de Leonora qui mor maleint la seva filla.

Acte II 

Quadre I.
Taverna als afores de Hornachuelos
L'Alcalde, diversos Muleteros i don Carlos de Vargas, germà de donya Leonora, estan reunits en la cuina d'una posada. Don Carlos, disfressat com un estudiant de Salamanca , sota el nom fictici de Pereda, busca venjar-se d'Álvaro i Leonora (Són Pereda són ricco d'onore - "Sóc Pereda, de noble ascendència"). 

Nikolai Putilin. Marinsky 1990 2'26




Durant el sopar, Preziosilla, una jove gitana, narra les fortunes dels joves i els exhorta a allistar-se a la guerra (Al suon del Tamburo - "Quan soni el tambor") per la llibertat d' Itàlia , cosa amb la qual tots es mostren d'acord. Havent-se separat d'Álvaro, Leonora arriba disfressada d'home, però s'escapa sense ser descoberta per Carlos.
Quadre II.
Atri del monestir
Leonora es refugia al monestir ( R. : Sono Giunta! [He arribat!] ... 

Violeta Urmana Firenze 2008 6'46




A. : Mare, pietosa Vergine [Mare, piadosa Verge]) on ella compte a l'abat, Pare Guardià, el seu veritable nom i que pretén passar la resta de la seva vida com ermitana. L'abat li relata els desafiaments pels quals va a apasar. Leonora, el Pare Guardià, Fra Melitón i altres monjos s'uneixen en oració.

Polgar/ Tokody Opera estatal de Hongria 2008 6'40


Acte III

Quadre I
Bosc pròxim al poble italià de Velletri , a Itàlia
Mentrestant, Álvaro s'ha unit a l'exèrcit espanyol sota el nom de don Federico Ferrers ( R. : La vita è inferno : O tu che in si agli angeli - "La vida és un infern per a aquells que són infeliços ... 

Domingo Homenaje a Sevilla 1990 6'31





Oh, la meva estimada, entre els àngels! "). Una nit salva la vida de don Carlos que serveix al mateix exèrcit sota el nom de don Félix Bornos. Es fan amics i van a la batalla un al costat de l'altre.
Quadre II
Habitació dels oficials
En una d'aquestes escaramusses don Álvaro resulta, com ell suposa, mortalment ferit, i confia a don Carlos la cura d'una valisa que conté un grapat de cartes que ha de destruir quant don Álvaro mori. D. : Solenne in quest'ora - "Júrame, en aquesta solemne hora").

Kauffman-Hvorostovsky.Moscú 2008 4'23




 Don Carlos ha jurat no mirar el contingut de les cartes, però comença a sospitar del seu amic. Sc : Morir! Tremenda cosa! ... A. : Urna fatale del mio destí - "Morir, quina cosa tan tremenda! ... Allunya't, fatal lot enviat al meu Destinació!"). 

Carlos Alvarez. Viena 2008 3'46




Obre la valisa, troba el retrat de la seva germana, i s'adona de la veritable identitat d'Álvaro. En aquest moment un cirurgià diu que don Álvaro pot recuperar-se. Don Carlos s'alegra de poder venjar la mort del seu pare.
Quadre III
Campament militar a prop de Velletri
Don Álvaro s'ha recuperat i s'enfronta a don Carlos. Comencen un duel, però els soldats els separen la força. Mentre contenen el senyor Carlos, l'angoixat don Álvaro jura entrar en un monestir.
Els soldats es reuneixen. Trabucco, un venedor ambulant, intenta vendre'ls els seus productes; fra Melitón els sermoneja pels seus comportaments viciosos, i Preziosilla els lidera en un cor en lloança de la vida militar ( Cr : Rataplan, rataplan, della glòria - "Rataplán, Rataplán, l' tambor és la música que enardeix l'esperit marcial d'un soldat ").



Acte IV 

Quadre I
El monestir
Don Álvaro ha ingressat al monestir de Hornachuelos, prop d'on està la cova de Leonora, amb el nom de Pare Rafael. Don Carlos arriba i el força a lluitar ( D. : Col sangue meu [Amb la meva sang]; Li minacci, i fieri Accenti - "Amb la meva sang ... Les amenaces, els accents ferotges").

Giacomini--Nucci. Met 1984.Levine


Quadre II
Exterior de la cova on viu Leonora
Leonora resa per trobar la pau a la mort ( A. : Pace, pace mio Dio! - "Pau, Déu pare totpoderós, dóna'm pau!").

Montserrat Caballé Liceu 1979 7'11




Álvaro entra, demanant ajuda, després d'haver ferit mortalment el senyor Carlos en el seu duel. Els dos amants es reconeixen.Leonora surt d'escena per veure el seu germà, qui, mentre ella s'inclina cap a ell, l'apunyala al cor. Leonora torna amb el Pare Guardià, ell i el senyor Álvaro resen al cel mentre ella mor.