dilluns, 16 de setembre del 2013

21.- I vespri siciliani

Sinopsi argumental

Acte I

Plaça del mercat de Palerm. Sicília es troba sota ocupació francesa, sent Guy de Montfort el governador designat per pa potència invasora. La duquessa Elena, germana d'un màrtir per la llibertat de Sicília, s'ha convertit en símbol de la resistència.

Anita Cerquetti canta "o mio fratel...Coraggio su, coraggio" amb la Radio de Torino sota la direccio de Mario Rossi el 1955



En eixir de l'església, un soldat l'obliga a cantar i ella tria una cançó siciliana que exalta la llibertat. Arriba Montfort i tots fugen, excepte el jove Arrigo, que acaba d'eixir de la presó, a la que havia estat condemnat pels francesos i enamorat d'Elena, per qui és correspost. Arrigo s'enfronta a Montfort, i aquest, sorprès pel coratge del jove tracta de confraternitzar amb ell, però Arrigo el rebutja amb orgull.

Acte II

Una vall pròxima a Palerm. El metge Procida torna després d'un llarg exili.

Ferruccio Furlanetto canta "O tu Palermo", l'ària de Procida, a la Scala sota la direcció de Riccardo Muti el 1990



S'ha confabulat amb Elena i Arrigo per iniciar una revolta contra els francesos, amb la que a més a més pretenten venjar la mort del germà d'Elena. Però Montfort ordena detenir a Arrigo, qui és portat al seu palau. Això unit a un intent d'uns soldats francesos de raptar les dones assistents a una boda, encèn la ira popular, i els conspirador planegen entrar disfressats al palau i assassinar a Montfort.

Acte III

Quadre I

Montfort, a travès d'una carta de la seua antiga esposa, redactada poc abans de la mort d'aquesta, s'ha assabentat que Arrigo és el seu fill. Així li ho fa saber a Arrigo, però aquest el rebutja, comunicant-li que mai no podrà sentir cap a ell un amor filial.

Sherrill Milnes i Plácido Domingo canten el duo "Quando al mio sen..." a Londres amb la orquestra New Philarmonia dirigida per James Levine el 1973.



Quadre II

El duc de Montfort dóna un esplendorós ball. Procida i Elena s'internen emmascarats amb la intenció d'assassinar Montfort. Arrigo sofreix un conflicte interior: per una banda vol la llibertat del seu poble, per altra tem l'assassinat de son pare. Li comunica a Montfort que corre perill, però aquest decideix no prendre cap precaució i romandre en el saló. En el moment en què Elena intenta apunyalar Montfort, Arrigo s'interposa i salva son pare. Elena i Procida, desconeixedors de la relació entre Montfort i Arrigo, prenen a aquest últim per un traïdor.

Acte IV

La presó. Elena i Procida han estat arrestats i seran condemnats a mort. Arrigo li explica a Elena el motiu del seu capteniment, i aquesta el perdona.

Leyla Gencer and Gastone Limarilli canten "O sdegni miei" amb la Orchestra del Teatro dell`Opera di Roma
dirigits per Gianandrea Gavazzeni, 1964.



Arrigo comunica a son pare que morirà amb els condemnats llevat que siguen alliberats. Montfort accedeix a alliberar-los sota una condició: Arrigo haurà de reconèixer-lo com a pare; condició que és acceptada per Arrigo. Montfort, com a senyal de bona convivència entre francesos i sicilians proposa el casament d'Elena i Arrigo, però Procida no veu en aquest esdeveniment més que una altra oportunitat d'esvalotar els sicilians per a obtenir la llibertat.

Acte V

Jardí del palau de Montfort. Arrigo i Elena estan alegres en pensar que el seu casament portarà la pau.

Montserrat Caballé interpreta "Mercè dilette amiche" en directe al MET, l'any 1974 sota la direcció de James Levine.


Apareix Procida i explica a Elena el seu pla: quan sonen les campanes anunciant la boda, el poble atacarà els francesos. Elena renuncia al casament per tal d'evitar l'enfrontament i la guerra, davant l'estupor d'Arrigo, que no comprèn la traïció d'Elena. Però Montfort l'obliga a casar-se per la força. En sonar les campanes el poble cau sobre Montfort i els francesos.