dilluns, 17 d’octubre del 2011

2013: segon centenari del naixement de Verdi

Le Roncole. Casa natal de Giuseppe Verdi


Aquesta és una carta dirigida als assistents a una de les sessions del grup verdià.


Benvolguts verdians, Sres. i Srs.

En primer lloc vull aclarir que no parlo en nom del grup verdià d’Amics del Liceu sinó que ho faig a títol personal.

El que vull dir-los és el següent. L’any 2013 es commemora el bicentenari del naixement del nostre estimat Verdi. Sovint s’havia parlat en el si del grup Verdi en com es podria celebrar aquest esdeveniment. Hi havia per part d’Amics del Liceu alguna gestió per intentar tenir una exposició procedent d’Itàlia on, com és evident, el bicentenari tindria una gran rellevància. Sembla que en aquests moments no hi ha res concret ni cap seguretat que això pugui reeixir.

Un membre de la junta va tenir ocasió de parlar amb el director artístic del Liceu, Sr. Matabosch, i quan li va preguntar per la commemoració li va comunicar que el 2013 o el 2014 estava prevista la representació de La Bataglia di Legnano. És tot el que hi ha.

Personalment també, vaig escriure al senyor Jaume Radigales per assabentar-me si hi havia o hauria la manera de donar relleu el relleu que es mereixia el centenari de Verdi. Molt amablement em va contestar que ell havia preparat una exposició sobre Verdi i Wagner (també en el bicentenari del seu naixement) i que la havia ofert a una institució cultural i també a Amics del Liceu. En ambdós casos no hi havia hagut resposta. A la carta jo li suggeria si podria posar de relleu l’esdeveniment i em va dir que tenia preparats una sèrie de programes al llarg del esmentat any 2013. Ja en to més col·loquial em va venir a dir que de fet ell no s’hi ficaria en cap guerra donat que ell era mozartià.

Amb motiu d’unes representacions de La bataglia di Legnano, la periodista i sòcia d’Amics del Liceu Rosa Massagué, va fer una crònica al diari El Periòdico. Li vaig escriure preguntant-li si ella, com a periodista, tenia notícies sobre la celebració del bicentenari verdià. Potser per tenir massa feina o perquè no sabia si hi havia alguna cosa, el cas és que no vaig rebre resposta.

Fins aquí algunes dades. La pregunta que se m’acut és: Pot fer alguna cosa Amics del Liceu per promoure o aglutinar forces per aquesta efemèride? Crec que si.

És lògic que el Liceu, com altres institucions artístiques i culturals, hagin quedat al marge d’aquesta celebració?

Per acabar només dir-los dues coses: No es tracta de fer comparacions amb la celebració del bicentenari de Wagner, impulsades per la mateixa associació. Es tractaria que no s’oblidés la figura del més gran autor del melodrama musical de tots els temps. Que la Associació pogués treballar amb el Gran Teatre del liceu per trobar fórmules artístiques i financeres que donessin relleu a la celebració.

Crec que tots, verdians i no verdians, hem de fer pressió per aconseguir això que sembla d’absoluta justícia. Fem-ho. Demanem-li a l’Associació.